Kringloopwinkels proberen het vol te houden

De ene na de andere winkelketen sluit haar deuren, maar veel kringloopwinkels proberen zo lang mogelijk open te blijven, ook al zien zij de klandizie snel afnemen. De non-profit kringloopbedrijven aangesloten bij de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN) willen daarmee hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen. Kringloopbedrijven willen klaar staan voor mensen die financieel in zwaar weer terecht dreigen te komen. Om open te kunnen blijven moet er flink geïmproviseerd worden, maar dat is juist de kracht van de kringloop.

Een flitspeiling van de Branchevereniging voor Kringloopbedrijven (BKN) vandaag laat zien dat ongeveer 70% van de kringloopwinkels hun deuren nog heeft weten open te houden. Zij werken met man en macht en vaak met aangepaste roosters en nemen allerlei voorzorgsmaatregelen tegen de verdere verspreiding van het Corona-virus.

De winkels die open blijven doen ze dit met name vanuit een maatschappelijk missie. Er zijn nu meer mensen die het financieel moeilijk hebben. Als bij deze groep mensen een wasmachine of koffiezetapparaat kapot gaat, is het prettig dat ze een dergelijk apparaat bij de kringloop voor een lage prijs kunnen kopen. De winkels die hebben moeten sluiten doen dat om hun kwetsbare groep medewerkers (vaak ouderen of mensen met een slechtere gezondheid) te beschermen of omdat ze simpelweg niet voldoende menskracht meer hebben.

Kringloopbedrijven zijn al bezig met de maatschappelijke uitdagingen die momenteel ontstaan. Zo is een bij de branchevereniging aangesloten kringlooporganisatie in Den Haag is een initiatief gestart waarbij zij de voedselbanken ondersteunen. Veel voedselbanken moeten sluiten vanwege een tekort aan vrijwilligers. De Haagse Kringloopketen wil de voedselbanken helpen, met het distribueren van overtollig geworden producten en voorraden uit de horeca onder mensen die hier van afhankelijk zijn. https://kringloop-nederland.nl/corona/ .

De meeste Kringloopbedrijven zamelen ook nog steeds herbruikbare goederen in. Door de landelijke maatregelen tegen het coronavirus, zitten veel mensen op dit moment thuis. Veel mensen besluiten het huis op te ruimen en bruikbare huisraad wordt in grote getalen naar de lokale kringloop gebracht. Omdat de overheid adviseert om contact te vermijden, blijft het bezoek aan de winkels juist achter. Het gevolg hiervan is dat de magazijnen van kringloopwinkels vollopen.

Hoewel de kringloopwinkels nog steeds erg blij zijn met uw bruikbare spullen doen zij een oproep het brengen van goederen voorlopig uit te stellen. Gooi uw spullen niet weg. Heeft u een eigen garage of schuur, sla uw goederen voor de kringloop dan voorlopig thuis op. Als het niet anders kan, kunt u nog steeds uw goederen komen brengen. Overigens geldt deze oproep ook voor de gemeentelijke milieustraten.

Maatregelingen Kringloopwinkel de Sirkel
Beide winkels zijn op maandagen gesloten!
Winkels en inbreng op dinsdag tot en met zaterdag geopend van 09.30 tot 17.00
Op de Diependaalsedijk zijn onze toiletruimten voor bezoekers gesloten en zal er geen koffie en/of thee beschikbaar zijn voor bezoekers.
Ophaalafspraken kunnen in overleg worden ingepland,
Bezorgafspraken worden alleen in overleg ingepland indien de goederen niet met een personenauto te vervoeren zijn en goederen worden slechts tot de stoep bezorgd.
UPDATE MAATREGELINGEN
Vanuit onze brancheorganisatie BKN hebben wij aanvullende en voor ons uitvoerbare maatregelen ontvangen met betrekking tot beperking van het Corona-virus:
Van hen hebben wij (bijgaande) deurposters ontvangen met daarop duidelijke richtlijnen voor onze bezoekers. Naar aanleiding hiervan hebben wij bepaald om op de Nassaustraat niet meer dan 20 bezoekers toe te laten en in de winkel op de Diependaalsedijk niet meer dan 20 bezoekers.
Hieropvolgend hebben wij het gebruik van een winkelmandje verplicht gesteld en bij de ingang van de winkels staan het maximale aantal winkelmandjes voor u klaar. Indien de mandjes op zijn zullen wij de volgende bezoeker(s) te vragen een moment buiten te wachten.