Op de bres voor duurzaamheid en hergebruik

Kringloopwinkel ‘De Sirkel’, locatie Diependaalsedijk 120a te Maarssen heeft vele afdelingen. Naast de ophaal- en bezorgdienst, de winkel en de fietsenreparatie hebben we nog prijsafdelingen, sorteer afdelingen en een inbreng.

Bij de inbreng, achter de twee groene openslaande deuren, werkt Ako. Hij helpt graag met het in ontvangst nemen van de geschonken spullen en zorgt hij voor de eerste sortering.

Alle bruikbare goederen zijn welkom. Van glaswerk tot kleding en van krultang tot behang. Echt alles wat een tweede leven verdiend. Ako zorgt voor de verdeling van de spullen. De kleding en overig textiel gaat naar het sorteer station, de huishoudelijke spullen gaan naar de vrijwilligers die het gaan sorteren en prijzen, de meubels komen in de winkel, de boeken, lp’s en cd’s gaan naar het boekenhok om verder verwerkt te worden, alle elektra gaat naar de test zolder en alle andere goederen worden in de winkel gezet.

Natuurlijk zijn er ook spullen die helaas geen tweede leven beschoren zijn. Ako zorgt ervoor dat deze spullen worden gesorteerd op recyclebaarheid. De metalen in de betreffende metaal bakken, het glas in de glasbak, batterijen en dergelijke spullen bij het chemisch afval en niet bruikbare kleding en schoenen in de textiel container. Zo zorgt hij ervoor dat niets voor niets is gebracht.

Ako komt uit Koerdistan en woont al 9 jaar in Nederland. In Maarssen woont hij nu samen met zijn  vrouw Ajin en volgen ze Nederlandse les. Hij vindt het heel leuk om de Nederlandse cultuur te leren. Bij de kringloop kom je namelijk heel veel dagelijkse dingen tegen die duidelijk maken hoe het hier in Nederland werkt. Vele tegelwijsheden passeren dan de revue en komen we tot de conclusie dat de culturen helemaal niet zo veel van elkaar verschillen.