De Sirkel heeft zin in de toekomst

art. in de VAR.

MAARSSEN > Bij De Sirkel is er altijd reuring. Bij de twee vestigingen aan het Nassauplein en achter de gemeentewerf aan de Diependaalsedijk zijn er altijd klanten die iets uit willen zoeken of inwoners die iets komen brengen. En zo is het al 25 jaar bij de Kringloopwinkel in Maarssen. ‘En dan te bedenken dat we 25 jaar geleden zeer bescheiden begonnen in het oude schoolgebouw aan de Kuijperstraat met wat kleding en prulletjes’, zo blikt Marianne van Haren terug, vrijwilligster van het eerste uur en nu in dienst.

In 1993 was er al een verhuizing nodig naar het Nassauplein in het Kasbahgebouw en zo groeide de Kringloop verder met als een resultaat een tweede vestiging in 2007 naast de Gemeentewerf. Inmiddels zijn er 55 vrijwilligers en 16 medewerkers actief, vooral parttime. “En de belangstelling en aanloop worden alleen maar groter.

Veel vaste klanten komen wekelijks’, vertelt Verkoop Coördinator (1ste medewerkster) Nadia Janssen van Doorn trots. Opvallend is dat steeds meer bootjesgasten in de zomer eens komen snuffelen, dankzij de speciale Kringloop App, die aangeeft waar de dichtstbijzijnde winkel is. Steeds meer inwoners zien de noodzaak in van het zorgvuldig omspringen met grondstoffen en het nut van hergebruik. ‘We verkopen prima spullen en met de recycling van grondstoffen en hergebruik van goederen leveren we een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid. We gaan voor een beter milieu’, aldus Nadia Janssen van Doorn

Ook de rol van werkgever in de regio wordt steeds belangrijker, want De Sirkel is een ideale plek voor re-integratie en werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. ‘We zetten ook duidelijk in op het herkennen en ontwikkelen van talenten van elk individu om dit in te zetten op de werkvloer’, zegt bedrijfsleider Simeon Rinsampessy, die ook nadrukkelijk kijkt naar de toekomst van De Sirkel en alle ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid.

Binnenkort komt samen met Kringkoop in Mijdrecht een speciale BEStTas in roulatie, waardoor inwoners nog makkelijker boeken, textiel, elektrische apparaten en speelgoed in kunnen leveren en dat is ook goed nieuws voor de reductie van restafval in de grijze bak, die op korte termijn gaat verdwijnen uit Stichtse Vecht met het omgekeerd inzamelen, dat gaat beginnen in Loenersloot, Vreeland en Nigtevecht.

De Sirkel denkt ook goed na over de nieuwe huisvesting, want de winkel bij de gemeentewerf gaat plaatsmaken voor woningen als ook de Rioolzuivering en de gemeentewerf dicht gaan. ‘We kijken of we twee vestigingen open houden en of we mee verhuizen naar de locatie van de nieuwe gemeentewerf, waar die ook gaat komen’, zegt bedrijfsleider Simeon Rinsampessy. ‘We zijn klaar voor de toekomst, dankzij de klanten en de vele enthousiaste vrijwilligers.’